Translate

vrijdag 18 april 2014

Culinaire eitj...uhm..uitjes en 3 heerlijke hapjes voor Pasen

Dit eten we met Pasen
Let op: dit verhaal is geschreven in 2014

Het is lente! En dat betekent dat mijn agenda zich langzaam vult met allerlei geweldige culinaire uitjes. Graag deel ik deze (opnieuw) met jullie, want het is echt zonde als je deze mist.

2 tot/met 12 mei

·         Amsterdam Rhubarb Week
Na het rabarbertaartje van een paar weken geleden, heb je vast de smaak te pakken. Dan kom je in Amsterdam in mei aan je trekken. Tientallen restaurants doen mee aan de Amsterdam Rhubarb Week en hebben een menu samengesteld waarin deze wonderlijke Hollandse groente centraal staat. Bij elk deelnemend restaurant krijg je bij je maaltijd een gratis glaasje van het heerlijke drankje Rabarcello.

9 tot/met 11 mei

·         Food Film Festival
Het Food Film Festival is een ontzettend leuk evenement dat georganiseerd wordt door de Youth Food Movement, de jongerenafdeling van Slowfood (maar ook als je niet zo jong bent mag je komen). Vorig jaar greep ik helaas mis toen ik kaartjes wilde kopen,  maar nu ben ik de gelukkige eigenaar van tickets voor de kookworkshop én de film van Jonathan Karpathios  (zie ook dit recept). Tijdens dit filmfestival kun je kookshows kijken,  meedoen aan debatten, workshops volgen, culinaire films kijken en héél heel lekker eten.

15 tot/met 18 mei

·         The Taste of Amsterdam
En opnieuw belanden we in Amsterdam… Ik heb de Taste inmiddels drie keer bezocht, en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het de eerste keer het leukste vond. Het idee is leuk: restaurants uit Amsterdam presenteren hun signature-dishes  als klein hapje, zodat je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met verschillende restaurants, de koks en hun beste gerechten. Zorg wel voor genoeg centen, want het is niet goedkoop.

18 mei & 6 juli

·         Cinema Culinair in Rotterdam
Deze activiteit staat nog op mijn lijstje, en het lijkt mij echt geweldig: een film kijken en tegelijkertijd de gerechten eten die ook in de film geserveerd worden! Op 18 mei en 6 juli kun je kijken naar de film “Io sono l’Amore” waarin gerechten worden geserveerd met aubergines, vlierbloesem en gegrilde garnalen.

23 tot/met 25 mei

Het Italië-evenement is echt geweldig! In de kasteeltuinen van Kasteel de Haar staan meer dan 200 stands met Italiaanse producten. Van olijfolie tot ferrari’s. Van worstjes tot lederen jassen. Van koffie tot taalreizen. En van wijn tot design verlichting en keukenapparatuur. Alles kun je er vinden. Dit evenement is echt een must-go voor iedereen die van lekker eten houdt en/of Italië.

29 mei tot/met 1 juni

Mister Kitchen, de mannen die ook verantwoordelijk zijn voor het heerlijke drankje Rabarcello en The Amsterdam Rhubarb Week, organiseren eenmaal per jaar een driedaags festijn bomvol muziek en hapjes uit mobiele keukens. Het terrein van de Westergastfabriek verandert tijdens deze dagen in een openluchtrestaurant met tientallen mobiele eenheden, die jou van alles willen serveren: van vette hap tot een exclusieve maaltijd.

21 tot/met 22 juni

·         Lekker naar de Boer
Op zaterdag 21 en zondag 22 juni houden biologische boeren open huis en kun je van alles beleven op het boerenerf. Er zijn fietsroutes waarbij je van boerderij naar boerderij kunt fietsen, en er zijn proeverijen, demonstraties en rondleidingen. Super leuk! Kijk trouwens ook eens op www.lekkernaardeboer.nl/agenda voor andere activiteiten op de boerderij.

27 september tot/met 5 oktober

·         De week van de smaak
Oké, ik begon mijn verhaal vandaag met “Het is lente” en tegen de tijd dat dit evenement plaatsvindt, is de herfst al zo’n beetje in het land. Toch wilde ik dit nog even vermelden. De Week van de Smaak wordt mede georganiseerd door Slowfood Nederland, en dit betekent dat gedurende een week honderden activiteiten zullen plaatsvinden waarin gezonde en eerlijke voeding centraal staat. Alle activiteiten draaien om 6 kernwaarden van het ‘Smaakhandvest’: ambachtelijk, natuurzuiver, seizoensgebonden, diervriendelijk, bekende herkomst en duurzaamheid. Zet alvast in je agenda.


Oké…maar nu is het gelukkig nog altijd lente. En omdat het dit weekeind Pasen is, krijgen jullie van mij een paar lekkere hapjes met zalm om te maken tijdens het Paasontbijt.  Je kunt ze ook combineren als voorgerecht ‘s avonds.

Stap 1: Koop gerookte zalm (pak à 180 gram). Dat is genoeg voor:
·           3 stuks oeufs en cocotte +
·           3 aspergerolletjes +
·           3 zalmsalades in little gem

Oeufs en cocotte (eitje uit de oven)
·           3 kleine theekopjes of ovenschaaltjes
·           1 grotere ovenschaal waar de drie theekopjes inpassen
·           1 bakje crème fraiche
·           Snuf nootmuskaat
·           3 el. fijngesneden zalm
·           3 fijngesneden blaadjes basilicum
·           Peper en zout

De bereiding
1.         Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.         Meng de crème fraiche met de nootmuskaat en wat peper & zout. Schep in elk schaaltje 1 eetlepel.
3.         Schep vervolgens in elk schaaltje een eetlepel zalm en een fijngesneden blaadje basilicum. Breek hierboven een ei.

4.         Schep hier nog een eetlepel crème fraiche op.
5.         Zet de drie schaaltjes in de grotere schaal. Vul de grotere schaal met water. Let op dat het water niet in het eten komt.

6.         Schuif alles voorzichtig in de oven. En serveer na 10-15 minuten of in ieder geval als het ei gestold is.

Aspergerolletjes met zalm (uit de oven)
·           2 plakjes ontdooid bladerdeeg
·           Circa 60 gram zalm in dunne plakjes
·           21 aspergetops (groen)
·           Wat paprikapoeder
·           Olijfolie, peper en zout

De bereiding
1.       Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.       Zet wat water aan de kook, en blancheer de asperges max. 1 minuut.
3.       Snijd de velletjes bladerdeeg doormidden (je houdt een halve over waar je creatief mee aan de slag kunt, maar dat je niet hoeft te gebruiken voor dit gerecht).
4.       Leg op elk stukje bladerdeeg een plakje zalm (zie het plaatje). Een dubbel laagje zalm mag ook. Leg hier vervolgens de asperges op. 7 stuks per rolletje.

5.       Rol het pakketje stevig dicht. Schenk er een paar druppels olijfolie overheen en bestrooi met wat paprikapoeder, peper en zout.

6.       Schuif ze in de oven. En serveer na 10-15 minuten of in ieder geval als het bladerdeeg mooi goudbruin is gekleurd.

Zalmsalade in little gem
Dit is een salade die ik wel eens maak als maaltijdsalade, maar dan gebruik ik krieltjes in plaats van tomatenkaviaar en maak ik een dressing met wat homemade mayonaise. Wat heb je echter nu nodig?

·           De restende zalm (circa 60 gram, maar meer mag ook hoor!), fijngehakt
·           2 takjes dille, fijngehakt
·           1 el. zoute kappertjes, fijngehakt
·           3 blaadjes little gem
·           1 el. tomatenkaviaar

Tomatenkaviaar kun je vinden in een grote supermarkt bij de gegrilde paprika’s en olijven. Ik had een potje van het merk “costa del tapas”. Sommige delicatessenzaken hebben het ook. Kun je het niet vinden, hak dan wat kleine tomaatjes in kleine stukjes nadat je de pitjes hebt verwijderd. Breng de salade dan wel op smaak met wat olijfolie en citroensap of azijn.


De bereiding
1.       Meng de zalm, dille, kappertjes en de tomatenkaviaar.
2.       Schep het in het blaadje sla.

3.       Serveer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten